Συνέντευξη στην Ιφιγένεια Διαμάντη
Φωτογραφίες: αρχείο JnJ



Η Έλενα Σκλαβούνου των Jump & Jive - Athens Swing Team σε εκδήλωση για τους Gadjo Dilo. (φωτό: αρχείο JnJ).Δύο καλοκαίρια στο σουηδικό Herräng Dance Camp, τη «Μέκκα» των ευρωπαϊκών φεστιβάλ εκμάθησης lindy hop και των αδελφών ειδών, σπουδές στον χορό, συνεργασίες με τις σχολές του Φωκά Ευαγγελινού και του Πάνου Μεταξόπουλου μετρά η Έλενα Σκλαβούνου των Jump & Jive – Athens Swing Team.

Σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, οι JnJ θα χορέψουν στη σκηνή του Cine Κεραμεικός στο Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία.
Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids για τη Σχεδία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή πέντε συγκροτημάτων του χώρου (The Speakeasies Swing Band, HiRollers, The Dead Hoofers, Manouchedrome, D.K. and The Band). Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων της ατζέντας Σουίνγκ Kids (facebook group) που δημοσιεύεται αφιλοκερδώς εβδομαδιαία στο Facebook, και η οποία στη φεϊσμπουκική της οντότητα ξεπερνά τα 1.500 μέλη, αποτελώντας σημείο αναφοράς. Στο Φεστιβάλ συγκεντρώνονται άλλες δέκα σχολές πρώτης και δεύτερης γενεάς από όλην την Ελλάδα και επτά dj. Το Swing in Greece είναι ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.

  • 1. Τί σπουδές στον χορό έχεις κάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τί συνεργασίες;

Από πρόσφατη επίσκεψη στη Νορβηγία στο πλαίσιο σεμιναρίου (φωτό: αρχείο JnJ)Κλασικά πράγματα... γαλλικά, μπαλέτο και πιάνο, αργότερα κινεζικά, μοντέρνο χορό, musical theater & ballroom και τύμπανα! Το 2005 άρχισα να διδάσκω χορό και να συνεργάζομαι μεταξύ άλλων με τη σχολή του Φωκά Ευαγγελινού, ενώ από τότε είμαι μέλος και του International Dance Teacher Association (IDTA). Το 2009 τελείωσα το τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Καποδιστριακού. Παράλληλα, έγινα δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χορογραφίας στο Middlesex University of London και έτσι λίγο μετά τα 2011 βρισκόμουν στο πρώτο (από τα πολλά που έμελε να ακολουθήσουν) δωματιάκι μου κάπου στο κέντρο του Λονδίνου. Έμεινα εκεί δύο χρόνια και μπορώ με ευκολία να τα συγκαταλέξω στα πιο γεμάτα και όμορφα χρόνια της μέχρι τώρα ζωής μου. Παράλληλα με το μάστερ μου συνεργάστηκα με πολλές σχολές χορού και άλλους φορείς (LSE, Pineapple Dance Studios, Studio La Danza κ.α.) ως δασκάλα και χορεύτρια. 

Θυμάμαι να δουλεύω πολύ, να κοιμάμαι ελάχιστα και να παρακολουθώ σίγουρα κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, είτε κάποιο μάθημα σε άλλο στιλ χορού, είτε μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση. Μια μέρα λοιπόν, όπως περίμενα στην ουρά για μια οντισιόν βίντεο κλιπ, απέναντι έπαιζε σαξόφωνο ένας φοβερός μουσικός. Έμεινα έκπληκτη από την ενέργεια που έφερε στο σκηνικό ένα ζευγάρι χορευτών lindy hop. Κάπως έτσι με τράβηξε και με συγκίνησε ακαριαία αυτό το είδος. Κατάλαβα μέσα από κάποια σεμινάρια που παρακολούθησα ότι ήθελα να εντρυφήσω περισσότερο σε ό,τι αφορούσε τo swing. Ο τρόπος που έμπλεκε την ήδη υπάρχουσα ενασχόληση μου με τον χορό, την μουσική που άκουγα, με τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, με μάγεψε! Τα μουσικά μου ακούσματα και οι σπουδές μου ήδη είχαν πάρει κατεύθυνση προς την Jazz λόγω των σπουδών μου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Jazz Αρμονία, τραγούδι, κρουστά). Με τον Τόλη Γιαννέα, χορευτικό παρτεναίρ, από πάρτυ. (φωτό: αρχείο JnJ)

Έκτοτε ασχολήθηκα αποκλειστικά με τα είδη χορού της οικογένειας Swing και ακόμα εξελίσσομαι και μαθαίνω. Έχω ταξιδέψει σε πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό και συνεχώς προσπαθώ και δουλεύω πάνω στο χορό μου και τους τρόπους διδασκαλίας μου. Η ζωή ενός χορευτή σημαίνει ατελείωτη ενασχόληση με το αντικείμενο και ατελείωτες ώρες εξάσκησης. Το 2011 επέστρεψα στην Αθήνα όπου άρχισα και την συνεργασία μου με τις σχολές του Πάνου Μεταξόπουλου. Λίγο μετά, αποφασίσαμε με τον αδερφό μου, προπονητή TaeΚwonDo, να ανοίξουμε έναν πολυχώρο με πολεμικές τέχνες και χορό. Το εγχείρημα πήγε θαυμάσια συγκριτικά με την εποχή. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω τμήματα χορών swing και για μικρές ηλικίες! Φέτος εμφανιζόμαστε με τον συνεργάτη και συγχορευτή μου Τόλη Γιαννέα, με τον οποίο διδάσκουμε και το τμήμα Rock n Roll στη σχολή, σε συναυλίες Rock n Roll, Rockabilly & Swing. Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω ένα τόσο καλό χαρακτήρα για συνεργάτη και γνώστη του είδους μουσικά αλλά -και το πιο βασικό- μια ιδιοσυγκρασία 'Rock n Roll' σε επίπεδο γνώσεων, πεποιθήσεων και ιδεολογίας. Αυτό νομίζω πως κάνει και τις εμφανίσεις μας και το μάθημά μας ξεχωριστό. Το μάθημα του Lindy Hop Swing έχω την χαρά να το διδάσκω με μια από τις πρώτες μαθήτριές μου στο Swing και παιδική μου φίλη, την Κατερίνα Τόλια. Η Κατερίνα μας εκτός από ανθρωπολόγος, φοβερή βιολονίστρια και κινητή εγκυκλοπαίδεια, έχει περάσει ένα καλοκαίρι στο Herrang και έχει επισκεφτεί πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό μαθαίνοντας Lindy. Διδάσκω Authentic Jazz, Lindy Hop Swing, Rock n Roll και Boogie Woogie στις σχολές μας στο Κουκάκι και στο Παλαιό Φάληρο. Παραδίδω μαθήματα και στους δύο μας χώρους, 6 μέρες την εβδομάδα σε τμήματα παιδικά και ενηλίκων. Πρόσφατα βρέθηκα στην Νορβηγία για να διδάξω Boogie στο Φεστιβάλ Swing Brother Swing που διοργανώνεται στο Bergen με τον Jeremy Chanton. Στην ομάδα των δασκάλων ήταν και οι Pontus Persson & Isabella Gregorio και πολλοί άλλοι αξιόλογοι χορευτές και καθηγητές. Είναι πάντα τιμή να μαθητεύεις δίπλα τους.

  • 2. Ποιος είναι ο στόχος; Πώς οραματίζεσαι την εξέλιξη των JnJ και του είδους στην Ελλάδα;
    Γυρίζοντας στην Ελλάδα, οι φίλοι μου άρχισαν να με ρωτάνε τι είναι «Swing» και ζητούν να τους διδάξω λόγω της αγάπης τους για την μουσική. Έτσι, σχηματίσαμε ένα μικρό τμήμα το 2011 με καλούς φίλους κάνοντας Lindy Hop, που άνοιξε σιγά σιγά και είπαμε να του δώσουμε όνομα! Ε, το αγαπημένο μου κομμάτι εκείνη την εποχή ήταν το 'Jumpin Jive’ από Cab Calloway και επίσης ήταν μία έκφραση που χρησιμοποιούσαμε πολύ σαν ευχή καλής τύχης (πχ. break a leg, jump & jive) πριν τις παραστάσεις στο Λονδίνο. Λίγο αργότερα, ο Τόλης Γιαννέας εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα την στροφή της ομάδας και προς το Boogie Woogie / Rock n’ Roll. Μαζί μετονομάσαμε την ομάδα σε Jump & Jive - Athens Swing & Roll Team. Δε συγχέουμε τί διδάσκουμε στη σχολή. Σεβόμαστε πως τα δύο είδη είναι διαφορετικά τεχνικά, μουσικά και σε θέματα ύφους και στιλ. Στη σχολή οι ηλικίες στα τμήματα μας ξεκινάνε από 3,5 ετών. Είναι μαγικό πώς ένα παιδάκι αυτής της ηλικίας μπορεί να ακολουθήσει το βασικό βήμα, χωρίς σκέψη. Απλά επειδή του αρέσει η μουσική! Πιστεύω πως εκεί έγκειται το μέλλον της σκηνής μας! Αυτά τα πιτσιρίκια θα δώσουν συνέχεια.

3. Τί σας προσφέρει σαν διδάσκοντες αυτό το δούναι και λαβείν εμπειρίας; Σας έχει αλλάξει προσωπικά ώς χαρακτήρες η ενασχόληση με το lindy hop;
Σε εναέρια φιγούρα (aerial) (φωτό: αρχείο JnJ)Το swing και το rock n roll είναι προφανώς για μένα full time job!!! Είμαι ευτυχής που έχω καταφέρει να βιοπορίζομαι από το πάθος μου γι' αυτό! Αν σκεφτείς καθημερινά τις ώρες διδασκαλίας μαζί με τα live, τα events και τα party που διοργανώνουμε και συμμετέχουμε, βάλε και γραφειοκρατική δουλειά για τη σχολή, την επιμέλεια των χορογραφιών και τα γραφιστικά, δεν μένει και πολύς ‘ελεύθερος’ χρόνος. Από την άλλη, αυτό ήθελα να κάνω πάντα οπότε και οι φίλοι μου (εκτός σκηνής) το καταλαβαίνουν, το σέβονται και το στηρίζουν. Ταυτόχρονα, θεωρώ πως έχω μπει σε μια μεγάλη οικογένεια, τόσο στη μεγαλύτερη σκηνή ανά τον κόσμο και την Ελλάδα, όσο και στο κλίμα που επικρατεί στη σχολή μας. Θεωρώ τους μαθητές μου πολύ κοντά μου και νομίζω τα συναισθήματα είναι αμοιβαία! Κάτι που δεν είχα σκεφτεί ότι θα έκανα ποτέ, επειδή με ρωτάς για προσωπικές αλλαγές, ήταν να παίζω dj στα event μας, γεγονός που ξεκίνησε ως ανάγκη και έχει εξελιχθεί σε τρελό χόμπι! Επιτέλους μπόρεσα να αξιοποιήσω και εκτός μαθημάτων τους δίσκους του μπαμπά μου, από Chick Webb μέχρι τον αγαπημένο Bill Halley!

  • 4. Τί σου προσέφεραν τα καλοκαίρια του 2014 και 2015 στο Herrang;
    Εκτός από τις γνώσεις που ανέπτυξα αμιγώς χορευτικά, η σημαντική ‘δουλειά’ μου στην κατασκήνωση έγκειται στην παρακολούθηση πολλών ωρών από διαφορετικούς διδάσκαλους τους είδους. Οι εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης και ανάλυσης επηρέασαν κατά πολύ τον τρόπο διδασκαλίας μου και διεξαγωγής των μαθημάτων μου καθώς και μου επέτρεψαν να εμβαθύνω στο είδος σε επίπεδο διδασκαλίας. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να χορέψω με τόσο πολύ κόσμο και να αναπτύξω το δικό μου στιλ καθώς και να ακούσω πολλές μουσικές -live και μη-. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους μαθητές μου και σε όλους!

  • 5. Το Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Swing Kids συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσες πολλές σχολές εκμάθησης lindy hop, rock’n’roll και συναφών ειδών, σχολές πρώτης και δεύτερης γενιάς. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να λειτουργήσει η δια-σχολειακή συνεργασία στο πλαίσιο των εν λόγω μουσικοχορευτικών κοινοτήτων;
    Κινήσεις όπως αυτή των Σουίνγκ Κιντς και η άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρουν.

  • 6. Τι συναισθήματα σού δημιουργεί η συμμετοχή σε ένα Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ σουίνγκ και ροκ εν ρολ με αποδέκτη έναν φορέα όπως η Σχεδία, το περιοδικό δρόμου των αστέγων; Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η κατάσταση που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αισθάνεσαι, βλέπεις να υπάρχει αλληλεγγύη στα δύσκολα ανάμεσά μας;
    Θα έλεγα ότι η ερώτηση είναι απαιτητική. Ο όρος "αλληλεγγύη", για μένα, δίνει έμφαση στην ενότητα, την ομαδική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς οι δομές στη χώρα μας αλλά και στη γενικότερη εικόνα του πλανήτη δεν επιτρέπουν τίποτα από τα τρία σε ευρύ πλαίσιο. Και παλαιότερα οι εποχές ήταν δύσκολες. Αν ο κόσμος δεν εφησυχαζόταν στα πλαίσια μιας φούσκας ευημερίας και είχε αναπτύξει από νωρίς δομές κατάλληλες να αγκαλιάσουν κοινωνικά τον πλανήτη, ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Δεν είναι τυχαίο που η ‘δική’ μας μουσική έχει λειτουργήσει επαναστατικά και απελευθερωτικά σε παλαιότερα ιστορικά πλαίσια σε Ευρώπη και Αμερική. Πρέπει να προσπαθήσουμε να ενωθούμε, να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώσεις και να ενεργήσουμε όχι μόνο έσω-κοινοτικά αλλά σε ευρύτερο ανθρωπιστικό πλαίσιο. Είναι πολύ σημαντική η κίνηση των Σουίνγκ Κιντς να φέρουν κοντά την κοινότητα για καλό σκοπό. Είναι ευτυχές που ο φορέας ΄Σχεδία΄ θα είναι αποδέκτης των εσόδων. Παρ’ όλα αυτά για να είμαστε σαφείς, το ίδιο το έργο της Σχεδίας δεν είναι φιλανθρωπικό αλλά μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην οποία οι ίδιοι οι άστεγοι συμμετέχουν ενεργά, γεγονός που για μένα κάνει τον σκοπό του event ακόμα πιο σοβαρό. 

7. Μετά το swing, τί;
Τί άλλο; Roll φυσικά!

LOCATED AT
Impact Hub Athens
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, 105 54
VIDEO